massage binnen de zorginstelling

Massage binnen de Zorginstelling

Als zorgverlener en/of team ben je elke dag bezig om de cliënt op de eerste plaats te zetten en hem/haar zorg te bieden die noodzakelijk is. Veelal de ADL-handelen, medicatietoediening en wellicht het uitvoeren van het zorgplan van de cliënt en hierover rapporteren.  Het een op een moment met de cliënt is vaak lastig in te plannen in dit drukke programma. Terwijl je ook weet dat deze rustmoment erg belangrijk zijn voor het welbevinden van de cliënt en ook voor jou.

Als masseur in de zorg kan ik precies op dit stuk een bijdrage leveren, welke gelijk een positief effect heeft op de cliënt, maar ook op het zorgteam eromheen.

Stap voor stap:

Uiteraard maak ik eerst kennis met de cliënt/verwanten en/of zorgbegeleider van de instelling. Dit gesprek vindt plaats omdat het belangrijk is om een goed beeld te krijgen van de cliënt in de breedste zin van het woord en welke zorgbehoefte er ligt op het gebied van ontspanning. De cliënt en/of zorginstelling ontvangt van mij, op basis van de ingewonnen informatie, een behandelvoorstel met de volgende gegevens:

  • Dag(en), tijd, frequentie;
  • Massage (hoofd, hand, voet en/of lichaam);
  • Specifieke aandachtspunten;
  • Duur van de massage;
  • Kosten (per behandeling, per periode of op maat).

Wanneer?

In overleg met de zorginstelling ben ik op diverse onderdelen van het (dag)programma van de cliënt inzetbaar.

Bijvoorbeeld als:

  • activiteit op de dag(besteding).
  • avondritueel na het eten en voor het slapen gaan.

VIDEO MASSAGE

Veel gestelde vragen

Kan de massage ook gedaan worden voor iemand in een rolstoel?

Jazeker, de massage kan op diverse manieren gegeven worden. Ook vanuit een rolstoel, bed, bank, stoel, snoezelruimte, hangstoel. Alles is mogelijk.

Moet bij de massage de kleding uit?

Nee, de massage kan over de kleding heen gegeven worden.

Vergoed de zorgverzekeraar de kosten?

U betaalt de zorgmassage zelf. Er is geen vergoeding vanuit een PGB, de gemeente (WMO) of zorgverzekeraars.

Hoe gaat u om met medische informatie van de cliënt?

Als masseur beheer ik geen cliënten-dossier waar medische informatie wordt opgeslagen. Daarbij sluit ik met de zorginstelling een geheimhoudingsverklaring af.

Met welke doelgroep heeft u ervaring?

Cliënten met lichamelijke- en geestelijke beperking, MVG (moeilijk verstaanbaar gedrag), NAH (niet aangeboren hersenletsel), palliatieve levensfase, ouderen met dementie.

Bent u gediplomeerd?

Ja. In 2006-2007 heb ik mijn diploma gehaald als Shantala Speciale Zorg behandelaar en docent bij de Stichting ORO. Stichting ORO is een zorginstelling met een eigen opleidingscentrum waar mensen uit heel Nederland worden opgeleid.

Welke middelen gebruikt u tijdens de massage?

Dekens tbv toedekken, etherische massageolie, kamerdifuser met etherishe druppels, pittenzak. Alles is gericht op de zintuigen.